Saltskog-gård

2011.11.19. 10:09

Ismét voltunk kicsit sétálni.Van egy nagyon szép, erdős rész a közelünkben, a télen fotózott sziklák felett húzódik.A kilátás is jó lenne, ha nem ez a szörnyű Scania-gyártelep feküdne el alatta.Sajnos az örökzöld elég kevés benne, inkább lombhullató majdnem az egész.Meg sok szikla is van.Azt hittem, hogy nehezebb lesz a babakocsit tologatni, de egész jól elboldogultunk.Úgy hívják a környéket, hogy Saltskog-gård, magyarra elég nehéz lefordítani. A szótár szerint kb udvar, birtok, tanya a jelentése.Maga a terület egy zárt egység, bárki bemehet sétálni bizonyos nyitvatartási időben; általában az épületben meg lehet szállni, vagy egy ebédre beülni, illetve szoktak programok is lenni, vásár, kiállítás és hasonlók.Az otthoni ilyesmi helyek valahogy inkább kereskedelmi, szolgáltatási jellegűek, ezek az itteniek, amiket láttunk már kevésbé hivalkodók.Vannak nagyobb méretű gazdaságok, azokat herrgårdnak (férfikert helyett nagybirtok :-) )  nevezik.Ezeknek a központi épülete már kastély szintű szokott lenni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszakonelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr603395712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aripeti · http://www.aripeti.com/ 2012.05.15. 21:15:06

kedves Zoltán,
a herr uraságot jelent a herrgård pedig uradalom, vagyis nagyúri gazdaságot.

udv a csatorna tuloldalarol,
aripeti

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.05.16. 03:59:13

@aripeti: kedves Péter! szerintem írom is a poszt utolsó két sorában...de a férfikert akkor is jobban hangzik... :-)

üdv a "Banánházból"

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.05.16. 04:00:21

Nem t'om, mi a rák ez a marha nagy szünet a kommentek közt.De majd elmúlik.Biztos a blog.hu-nál van valami fennforgás...
süti beállítások módosítása