Orsis képek frissültek

2012.10.01. 00:06

Kitettem pár nyári képet a rokonságnak Orsiról, csak amelyeken ő a téma.Nemsokára jövök a többivel is, csak rengeteg lett, kicsit átválogatom, tuningolom, miegymás.Meg egyébként is erősen le vagyok maradva, ugyanakkor meg pocsékolom a havi tárolási mennyiséget.Szóval kicsit próbálok belehúzni.

A bejegyzés trackback címe:

https://eszakonelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr394812601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bartush 2012.10.02. 07:44:14

Szépen növöget. Írhatnál a bőlcsödéről és az oviról.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.10.06. 03:24:51

@Bartush: A bőlcsöde és az óvoda itt furcsamód egybe esik. :-) Mármint, hogy nincs külön kezelve, hanem egy ilyen intézmény van a kölök 1 éves korától az iskoláig.Vannak csoportok különválasztva, de nem korosztály szerint, hanem vegyesen; minden ilyen csoportban vannak kicsik és nagyok is.Valami olyasmi a lényege, hogy a nagyok tanítgatják a kisebbeket, segítenek nekik, a kicsik meg látnak maguk előtt egy fejlődési mintát.A mienk az itteni oviban a legkisebb, nincs még 2 éves sem.Nem tudom, hogy mások nem akarják/ták eddig beadni ilyen kicsi korban a gyereket, vagy csak nem volt lehetőség.És sajnos nem lehet akárhová beíratni, hanem csakis lakcím szerint meghatározott helyekre.Ugyanez van az iskolával is, nem írathatom be Stoki legjobb helyére, vállalva akár napi 50-60 km ingázást, hanem csak ahová engedik.Mi 9-16-ig járatjuk, télleg nagyon közel van, elég szép helyen egy erdős rész mellett, jó a levegő is.Sokat vannak kint, ha nem ömlik az eső, vagy orkánerejű a szél, akkor ki vannak csapva a szabadba az udvarra.Szóval egy kicsit ridegtartásban vannak, de nem baj.Van majdnem minden nap séta, valahová külső helyre az ovin kívülre.Aludni a saját babakocsiban szoktak, legalább is a mienk, a nagyobbak talán matracon, de ezt nem tudom pontosan.Az óvodáért kell fizetni egy támogatott árat, most nem tudom fejből, olyan ezer sek nagyságrendileg.Ezért kap a gyerek 3x enni, benne van a pelenkázás költsége is, meg még ez-az.Ami nagyon nem tetszik, hogy a náthás gyerekeknek csurog ki a trutymó az orrukból sokszor, osztják egymás közt a fertőzést, elég sokszor lázas is emiatt Orsi, szóval kissé jobban is odafigyelhetnének.Meg hát sok a bevándorló család gyereke, kicsit félünk, hogy előbb tanul meg arabul, mint svédül... :-o Úgyhogy ezért is kéne mihamarább költöznünk kicsit beljebb, hogy ne akcentussal tanulja meg a nyelvet.Na, ez már lassan egy blogposztnyi-terjedelem is megvolna... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.10.06. 03:25:43

Már megint ez a nagy hézag, sz@raxik a blogsablon??

Bartush 2012.10.07. 15:26:24

@geegee: Azt hogy körzetes az ovi meg az iskola is nem helyeslem. Nálunk is ez van, de ha szerzel helyet, akkor viheted más óvodába vagy iskolába.
Megjegyzem most augusztusban láttam Stockholm belvárosában német iskolát, oda tuti nem körzeteseket visznek, és észt sulit is találtam már, szóval van amiben van eltérés.
Nehéz volt bekerülnie?
Azt már mi is kitárgyaltuk itthon, hogy bizony, ha sok az arab a környéken akkor gáz van, mert ha csak dolgozok nem izgat, nem sokat vagyunk otthon, de a gyerek miatt a bölcsi/ovi/suli fontos és nem mindegy hol tanul.

Az orrcsöpögés nem lep meg, a felnőtt svédek is folyton szipognak, meg hát ugye lökhajtással oldják meg...

Ha sikerülne állást találnom kint, akkor bizony szegénynek mennie kellene bölcsibe és ő még kisebb, de ez csak jövőre jönne. 7 hónaposan nem passzolom le.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.10.08. 04:39:55

@Bartush: Igen, vannak német, angol, stb iskolák, oda talán jobb eséllyel lehet bekerülni, valszeg mi is ezt fogjuk majd választani.Meg egyébként is erősebb iskolák a külföldiek.Hallottunk olyat, hogy svéd iskolában az volt a házi feladat, hogy számold meg a margaréta szirmainak számát, kb.Nem azt mondom, hogy pl. negyedikben adják fel a Háború és békét olvasónaplónak másnapra, de azért ez a svéd tanrend (már, ha télleg ilyen...) kicsit satnyának tűnik.
Igen, mi sem szeretnénk, hogy szőke, kékszemű (ksz!) létére arab akcentussal beszélje a svédet.Még a végén nem veszik fel rendes iskolába.Jövőre jó lenne költözni.De ez még nagyon messze van.
Orrcsöpögés, igen én is olvastam ilyesmit.Mondjuk a szívogatásnál a futballista-orrfújás is jobb... :D Már persze épületen kívül.
Mi 1 év 3 hónaposan adtuk be.Nem is volt még egy se ilyen kicsi a többiek közül.De hát ez van.Mostanra már szereti.Nem volt nehéz bekerülnie, mi is oda szerettük volna beadni, ahova végül is sikerült.Persze nem tudom, hogy ez mennyire általános eset idekint.
süti beállítások módosítása