Gondolatok egy pech-mázli-selejtezősorozatról...

Pár évvel ezelőtt odahaza csellengvén valamelyik áruházban, megpillantottam egy olyan szurkolói kalap-szerűséget.Tudják, kedves olvasók, vannak azok az irgalmatlanul ostoba kinézetű fejfedők, amikben az emberek a focivébék, ebék közvetítéseiben látszódnak a lelátókon tombolva.Elmerengtem, hogy csak meg kéne venni, hátha egyszer még az életemben látom kijutni a magyar válogatottat valami világeseményre.Talán lehet, hogy tudtam is már akkor, hogy a mostani, aktuális torna létszáma fel lesz tupírozva 16-ról 24 résztvevőre; köszönhetően Platini elnök döntésének*.

Szóval elméláztam, de aztán csak belevágtam a bevásárlókocsiba majd szép lassan kikerült ide az itteni otthonunkba, hogy sokat, rengeteget porosodva, elfelejtve; a mai napon viszont megtalálva és az egész meccset ebben izgulva végig végre használva legyen.Így néz ki:

focisapi01.jpg

De ne menjünk ennyire előre, hiszen ez a mai meccs egy elképesztő selejtezősorozat lezárása, amit a magyar futball-válogatott produkált az utolsó másfél évben.Egy olyan pech- és mázliszéria
egyszerre, amit minden bizonnyal sokszor és sokáig fogunk emlegetni mi, futballszerető szurkolók.


Szóval ott tartunk, hogy 2014 őszén a lemondott Egerbábi helyére kéne valaki potens futballkapitány. Nagyon zengedezte az MLSZ, hogy külföldi, nagynevű edzőkkel tárgyalnak, de nyugati szakember helyett csak Pinyőt sikerült kinevezni vezetőedzőnek, akivel annak rendje és módja szerint ki is kaptunk odahaza már az első meccsünkön egy kutyaütőnek tartott ellenféltől.Mázli volt viszont, az MLSZ szokásától eltérően hamar meghozott egy szigorú döntést; Pinyőt rögtön le is váltották. Helyette jött a megmentő, az utolsó magyar edző, akit válogatott közelébe szabad engedni, az évtizedek óta Németországban játszó, majd edzősködő Dárdai Pál.

 

Pali láthatóan remekül szót tudott érteni a fiúkkal, talán el is kezdte volna őket megtanítani futballozni; de sajnos nem sokáig maradhatott, mert pár rettenetesen pocsék, de veretlen meccs után fel kellett álljon az edzői székből; nem engedték őt tovább dolgozni másodállásban magyar kapitányként. Kineveztek ugyan egy ismeretlen, "sötét ló" szakembert, Bernd Storckot Pali helyére, de szerencsére vele is többé-kevésbé futott a szekér.

Bár a magyar-románt és a magyar-görögöt eléggé dicstelenül hoztuk le, viszont ebből a két döntetlenből is lettek pontok.Nem volt szép és nem volt jó a válogatott játéka, de továbbra sem kaptunk ki és bukdácsolva ugyan, de mentünk előre. Mázli, hogy nem valamelyik sokszor bukott magyar mester ült le a padra ismét, n+1. alkalommal. Pech és mázli egyszerre, hogy Belfastban ajándék gólt kaptunk, még egy kiállítással is emberelőnybe kerültünk; de beütött a tipikusan magyar betegség, az utolsó rohadék kettő percet nem sikerült kihúzni 10 ember ellen  , így vereséggel felérő döntetlent szenvedtünk az északírek otthonában.(Gyakorlatilag ezt az istenverte két percet kellett volna csak kibírni, és akkor nincs se pótselejtező, se idegörlődés, se norvégiai utazás, mert garantáltan legjobb harmadikok lettünk volna, de a második hely is összejöhetett volna...) A szurkolók a hajukat tépték a netes fórumokban, teljesen jogosan. Szintén pech és mázli egyszerre, hogy csak Görögországban kaptunk ki sok kapott góllal, viszont ez az alkalom a többi eredmény tudtában már nem volt fontos a harmadik helyek összehasonlításában. Mázli, hogy szinte az utolsó meccsekig tartottuk a kijutást érő legjobbharmadik-státuszt.Hogy aztán irgalmatlanul beintsen Fortuna a középső ujjával; hiszen a jó eséllyel török pénzen megvett lettek "hajlandóak" voltak kikapni a tízévente egyszer tétmeccset nyerő Kazahsztán ellen; illetve a magyar anyák szomorítója, Selcuk Inan is valahogy bevarrta a 89. percben az addig kitűnően játszó Izlandnak.( Hogy az Isten tegye őt a kopaszok közé, hajasbabának..).

Ez varacskos pech volt, itt buktuk el az utolsó esélyt is az egyenesági kijutáshoz. Ez a török pénzen megvett lettek esete persze nem csak az én teóriám, valszeg sosem derül ki, hogy igaz-e-aze, vagy télleg csak összeesküvés-elmélet...Jöhettek a pótselejtezős sorsolások, ahol nagy mázlinkra, pár tized pontnak köszönhetően kiemeltek lettünk és elkerültük a svédeket, illetve a fanatikus ukránokat.Láttam az ukrán-spanyol meccset, amely a keleti szomszédunk utolsó selejtezője volt; és ahol tudták, ha megverik a spanyolokat (akik ugye már jóllakottan, csoportelső és biztos EB-szereplőként, b-csapattal focizgattak) , akkor övéké a legjobbharmadik-státusszal járó kijutás.Azt a csúszás-mászást, minden labdáért lélexakadva rohanást elképesztő volt nézni.Ahogy szinte meghaltak a pályán, nem ismertek elveszett labdát és amilyen erővel robotoltak, a magyar szurkoló szinte reszketett a látványtól, hogy ezek felmossák a spanyolokkal a padlót.Szerencsénkre nem így történt, de ebből a meccsből adódóan nagyon nem hiányoztak volna pótselejtezős ellenfélként. Ezt a lelkesedést, fanatizmust szeretnénk mi, szurkolók látni a magyar csapattól is, már évtizedek óta, de semmi nem jött eddig össze belőle.

Mázli és pech egyszerre, hogy végül az a Norvégia lett az ellenfél, akik ellen 1981 óta nem nyertünk, viszont akik talán a leginkább "sült hal" társaság volt a többiek közül.Az első meccset sikerült is abszolválni Osloban - figyelem, város, nem állapot! :D.

A Magyarországon még harmadik vonalban sem játszó Kleinheisler, a magyar Solesz cilinderből való elővarázslása és csapatba állítása, na meg a gólszerzése győzelmet ért a mieinknek.

A magyar Solesz  (foto: origo.hu)

És az angol  (foto: guim.co.uk)

Persze, tudom, nem így kéne se írni, se mondani; de én már csak ilyen hülye vagyok... :-)

És akkor az esti meccs: hát, komolyan, nem jutok szóhoz se.Ekkorát játszani, ilyen CSAPATSZELLEM régen volt látható a magyar fiúkon.Küzdöttek, hajtottak, estek-keltek, ha kellett, labda elé vetődtek...Az első gólnál akkorát üvöltöttem, hogy Orsi elsírta magát az ijedtségtől...Szegény csórikám... :D

Mentségemre szóljon, hogy előre mondtam, üvölteni fogok, ha lesz miért.A végén meg potyogtak a könnyeim a boldogságtól. 3-1 összesítésben, kettős győzelem, nincs mit "magyarázni" rajta.A kijutást pedig ajánlhatjuk a napokban tragikusan fiatalon, 32 évesen elhunyt válogatott kapusnak Fülöp Mártonnak is.Lehet, hogy ő segített a lécre tolni a norvégok két kapufáját...

Az első gólunk:

 

És a második:

 

Csak egy a kérdés bennem: miért nem lehetett kezdetektől fogva így játszani?!?!?!?!?!Talán megspóroltak volna nekünk, szurkolóknak pár infarktusközeli pillanatot.Mindegy, a lényeg a lényeg, KIJUTOTTUNK! 1972 óta nem voltunk EB-n, 1986 óta VB-n.(Furcsamód akkoriban EB-re volt nehezebb kijutni az alacsony létszám miatt).Felnőtt azóta egy komplett generáció, akik nem láttak magyar futballistát világeseményen.Hát most bepótolhatják... :D Nekem a legnagyobb futballélmény eddig a svéd-angol stadionavató volt Stockholmban, ötvenezer marhával együtt voltam kint a meccsen.A Fracska-Groupamában nem volt, csak 22 ezer, de elcseréltem volna rá.Meg a meccs utáni "rendbontást" is irígylem... :D

A norvégoknak meg egy jó tanács, maradjanak a sífutásnál, jó lesz nekik az; ne erőltessék ezt a furcsa, labdás játékot...Ja, és lesz még Oslo Hajdúszob-oslo...Vagy már most is az...
:-))))))))

 

Néhány kép a végére:

A hétfői Népsport címlapja, fotó nso.hu

focieb2016_a_magyarok_kijutasa_index_hu.jpg

index.hu címlap

focieb2016_a_magyarok_kijutasa_nso.jpg

nemzetisport.hu címlap

focieb2016_a_magyarok_kijutasa_uefa_com.jpg

és a legmenőbb, az uefa.com címlapja is velünk kezdődött az éjjel...!

Innentől jönne egy keretes rész, ha tudnám, hogy azt hogy kell.Egyelőre legyen akkor dőlt betű...

*=Ez a döntés igencsak időszerű volt.Sokan csak annyit mondtak anno a cikkekben, riportokban,hozzászólásokban, hogy nahát, de nagyon felhigítják, lezüllesztik a kijutók létszámát, színvonalát.Persze ebben van is igazság, de ha a 90-es évek végi politikai helyzetet is megnézzük, akkor beláthatjuk, kellett ez a szabálymódosítás.Hiszen ugye a káeurópai bársonyos forradalmak után felbomlott Cseszlovákia (nem röhögni, én így írom...) kettőbe, igaz az NDK viszont megszűnt, szóval mondjuk ez a két dolog kiejti egymást.Ami durvább, hogy a dicső Szovjetúnió is felbomlott tizenvalahány országra (guglizzon mindenki magának a pontos számokért...) és abból vagy 7-8 esik legalább Európára.Azon kívül a jugoszlávok is széjjel estek vagy másik 6-7 darabra, ami ugyanennyi új országot jelentett, akik az UEFA alá csatlakoztak be.Súlyosbítva a helyzetet, Izraelt is Európához sorolják már jó pár éve, mind klubfoci, mind válogatott szinten (gyk: hogy ne kelljen az ázsiai, közel-keleti háborús szomszédaival játszania meccseket).Ez így együtt tehát alsó hangon is vagy 15 új országot jelent, ennyi új válogatott növeli az európai futballmezőnyt.Vagyis erősen kellett a létszámbővítés a kijutottakat illetően, a 16-ról 24-re emelés még szinte szűknek is tűnik.Mehetett volna 30-ig is, akár...És mivel most van az az idő, hogy elérkeztünk az első ilyen kibővített Európa-bajnoksághoz; most kaphattuk meg az esélyt, hogy ne csak csoportelső, hanem még a csoportmásodikok és a legjobb csoportharmadik is egyenes ágon jusson ki a tornára.Hogy ez aztán hogy fog elsülni, ténylegesen ki lesz kíváncsi mondjuk egy Izland-Albánia meccsre a két ország, mondjuk 3 milliós szurkolói táborán kívül, az egy kérdés, amire csak jövő nyáron tudjuk meg a választ.Minden esetre irgalmatlanul igazságtalan lett volna, ha ezt sokáig így hagyják, szerintem ebben Platini jó döntést hozott, és jól jött ez a változás.

(Kicsit hosszú volt ez a szünet a blogban, de most már jövünk háztáji tartalommal is.)

 

Frissítés: itt van pár norvég reakció, a játék értékelése.Érdemes elolvasni, akkora a beképzelt pof@juk a két vert meccs után is; olyan szinten néznek le minket, magyarokat a történtek ellenére is, hogy kinyílik a bicska az ember zsebében... :D

A bejegyzés trackback címe:

https://eszakonelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr188081688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n3spr3ss0 2015.11.17. 18:27:05

Előbb-utóbb lenyugszik mindenki és jön a kijózanodás.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.11.18. 06:17:52

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: hagy kérdezzem már meg, te pl. honnan jutottál ide?valahová ki van linkelve a blog?remélem, nem a subbára, vagy a napiszarra... :D

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.11.18. 15:49:04

@n3spr3ss0: De legalább most az egyszer nem playtation-ön játsszák le!:))

@geegee: Index

dol86 2016.04.02. 17:25:23

Hová lettél??
Nagya csend, semmi új bejegyzés :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.12. 00:47:46

@dol86: Igen, sajna ez az átkozott lustaság...:D De jövök nemsoká, folytatjuk!
süti beállítások módosítása