Még mindig úszunk a fociban, nem tehetek róla, ha egyszer ennyi esemény van... :D

Ha már itt örömködtem pár napja, akkor álljon is itt az üvöltés:
Olyan történt tegnap, amire 60 éve nem volt példa, a digók nem jutottak ki az aktuális foDballvébére.
1958-ban volt hasonló ilyen utoljára.Szégyelhetik magukat az azurrik, ilyen középszerű csapattal csoda is lett volna, ha sikerül nekik. És mindez a svédeknek köszönhető az olaszok pocsék játékán túlmenően.

Olasz letargia, 60 év után ismét nélkülük lesz a VB / Foto: AFP

Oké, nem követem túlzottan az olasz bajnokságot, de olyan nevek voltak itt a válogatottjukban, akikről sose hallottam.
Márpedig, ha jó valaki akkor a hírekből azért ki szokott világlani a neve, ha a klubcsapatában ontja a gólokat, jól szerepel a BL-ben, EL-ben, akkor azért azt megírják az újságok.Del Pierro, Pirlo, Totti, Baggio stb nevekkel kis túlzással az is tisztában volt, aki soha nem nézett semmilyen focit...

Lehetett sok helyen olvasni, hogy ez a svéd csak egy favágó csapat a futballnemzet olaszokkal szemben.
Nevezhetjük így is őket, de tegnap még is nekik sikerült a kijutás.
Az északiak a déliek bunker-mázlifociját másolták és a saját fegyverükkel győzték le őket.
Igen, a szerencsével sem álltak hadilábon.De kérdem én, a digók az utolsó 20-30 évben mekkora malaccal játszottak folyamatosan?Akkorával, amelynek a bokáját is csak létráról lehet simogatni.
A 80-as, 90-es évektől kezdve a szerencsét úgy hívták, hogy Olaszország...


Nem lehet mindig erre alapozni, néha a fagyi is vissza tud nyalni.Jól is van ez így.
És a lebecsült svédek erejére is legyen pár adat: tavasszal Portugáliában megverték Cé-éket, ami okés, hogy csak barátságos meccs volt; de a macska rúgja meg, mégis csak az Európa-bajnokról beszélünk.
Azon kívül a Solnában nyerni tudtak selejtezőn a durván jó erőkből álló fhansziák ellen is, Toivonen utolsó percekbeli félpályás golátója már-már Zlátáni szférákban játszott.
Idén nézve a gyengébb csapatokat megszórták,csak úgy repkedtek a 4-6-8:0-ás eredmények a fehérszovjetek, szlovákok ,luxemburgiak ellen. 2016-ra selejtezvén még beugrik egy németországi 4:4 is, ami azért szintén nem kispályás eredmény.Amit nagyon elböktek, az a pár hónapja elszenvedett, 3:2-re végzett bulgáriai vereség.Ha ott nyernek,lehet a csoportelsőség is meg lett volna.

Svéd örömünnep a meccs végén. / Foto: AFP

Pedig a nagy öregek a nem túl jól sikerült 2016-os EB-jük végén leadták a szerelést, Zlátán, Källström, Izsáxon nem játszik már a válogatottban és az akkori edző, Erik Hamrén is távozott.
Vagyis erősen nullaközelből kellett újra építeni mindent, jó pár fiatal, illetve kevésbé jónevű játékossal. Az új edző is csak egy szimpla svéd bajnoki címmel büszkélkedhetett, mielőtt elvállalta a nemzeti tizenegyet.Szumma szummárum, egy jó erős európai középcsapat, akiknek bárki ellen van valamennyi győzelmi esélye. Valami ilyesmi válogatottat szeretnénk mi is , magyarok; szerintem a szurkolók nagy része simán aláírná ezt. Mint mondjuk a svédek, csehek, szlovákok, ukránok, olyasmi játékerejű csapatot. De hát ehelyett jut az, ami van, akik vannak, lásd Feröer, Andorra, Luxemburg elleni meccsek és dicsőséges eredmények. Két éve pont ilyenkor még mi is úsztunk a boldogságban, kijutván a 2016-os rendezvényre; manapság viszont rá kellett jönni, hogy az is már csak történelem, a múlt része, nagyon régen volt. A nagyobb nevek visszavonultak (Király, Juhász, Gera?), a stabil közepesek (Guzmics, Elek, Solesz, Szalai) hosszan vagy sokat sérültek, akik meg bevethetőek, azokban nincsen köszönet (fiatalok) illetve visszafelé fejlődtek  az utóbbi időkben (Zsuzsi, Priskin).
Stoki báékat is elzavarták, bár kétségtelen, hogy nagyon elfogyott körülöttük a levegő az utóbbi fél évben.

A német edzőket ezzel a vicces képpel búcsúztathatjuk, köszönjük nekik az EB-t, az utóbbi 30 év legnagyobb magyar futballsikerét; ezt nem veheti el tőlük már senki.

Merci, Storck bácsiék...:-))  / Cikk a képre kattintva

Nagyon kíváncsian várom a nyarat, vajon mire lesz elég a svédek lendülete.Zlátánt is próbálták kapacitálni, hátha visszatérne a kijutott csapatba, de elég határozottan zárta ki magáról a reciklációt.Persze van még addig egy jó bő fél év, ki tudja... :D
A nem kijutott válogatottak tétmeccseket tekintve most búcsúznak majdnem egy évre, a többiekkel találkozunk júniusban.

Utóirat: megvártam a poszttal a magyarok idei utolsó, keddi meccsét, sikerült végre szűkösen nyerni, ez is valami, már ennek is örülni kell.Elég hurkák voltak ezek a kosztakarikák, szomorú, hogy ilyen csapatok kijuthatnak a vébére.
Viszont nagy gratula a dánoknak is, a kutyaütő írekkel felmosták a gyepet, így Izland, és Svédország után a harmadik skandi csapat is kint van.Lesz sok sárga, kék, piros félredőlt keresztes zászló a szovjeteknél jövő nyáron... :D

A bejegyzés trackback címe:

https://eszakonelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9213276957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása