Hogy aludjunk napfényben

2010.07.06. 03:09

Elég sokat szenvedünk mostanában a hosszú világosságtól.Nyáron "éjszaka" csak kb este 11 utántól hajnali 2 ig van itt, de fent még ennyi se volt szinte. Luleåban jobb volt a lakás, volt benne reluxa minden ablakban.Bár önmagában az se ért sokat, de tettünk még fel ilyen vitorlaszerüen leengedhatő sötétítőt, na együtt már valamit ért a kettő.Meg a ház fekvése is kedvezőbb volt, nem érte merőlegesen a nap az ablakot se reggel se este.Bezzeg itt teljesen más, reluxa nincs, a napfény meg 90 fokban dől az ablakra.Nem tudom, ezek a svédek hogy bírják, biztos megszokták már, de mi nem tudtunk aludni az első pár napban mert mindenen átvilágít a nap.És nem is lehet kapni semmi olyan megoldást, ami megszünteti a problémát.A helyi lakások általában úgy néznek ki, hogy az ablak két szélén van egy-egy 30 centi széles, színes, mintás egybe-szalagfüggöny a plafontól a padlóig, és kész.Közte esetleg van valami hagyományos, átlátszó függöny, de nem feltétlenül.Akár a hálószobában is.Hogy tudnak így aludni, nem tudom.Egyelőre radikális módszert alkalmaztam, telibe ragasztottam hullámkartonnal (dobozpapír) az egész ablaktáblát, most olyan sötét van a hálóban, hogy kenyérre lehet kenni.Mivel rettenet ronda ezért fent van még a letekerhetős is, így nem látszik belülről.Kívülről meg le van ...va.Keressük a megoldást a szép és jó módszerre, de addig jó lesz ez is.

Belinkelek ide egy kis videót az országban uralkodó nappal-éjszaka arányokról, csak hogy ilyen is legyen. Sajnos van előtte egy kis 20 másodperces reklám, azt nem tudom kiszedni... (Kiszedtem a videót, mert nem töltődött be rendesen, és csak lassította a blog betöltését...) Ha jól tudom, megcsinálják ezt a kisfilmet minden hónapban néhányszor, szépen lehet látni a változásokat.Fent északon, Kirunában már nem megy le a nap, kb már vagy 3 hete, és még ugyanennyi van hátra.Még följebb haladva még hosszabb ez az időszak.Leszámítva az alvási nehézségeket nagyon szeretem, este is simán látni mindent lámpa nélkül is, ha nincsenek felhők.Sok a program a városokban, rendezvények, koncertek, vásárok, miegymás.

Az első időkben, mikor kiköltöztünk, mindig ezzel ugrattam a Zasszonyt, hogy "mit akarsz, még világos van!" mikor morgott, hogy miért nem fekszem már le késő este se... :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://eszakonelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr752132421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.07.06. 07:42:53

Azért egy hátránya van. Sokáig nem tudtam mi hiányzik nyáron.
Aztán rájöttem. Nem lehet a csillagos eget bámulni egy szép meleg nyári estén.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2010.07.06. 08:10:47

Naja.De télen visszakapja az ember kamatostul... :-)

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.07.06. 12:33:44

A Jysk-ben és az Ikeaban lehet kapni, teljesen átlátszatlan sötétitő rolót.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2010.07.06. 23:02:57

Ó, hát olyat vettünk. Olvasni is lehet mögötte, olyan "sötétet" csinál... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2010.07.10. 16:53:16

@szil5: Áháháháá... :D
Egyébként jut eszembe, hogy még Luleåban a skanzenben mutogatták nekünk, hogy 80-100 évvel ezelőtt frankón a szekrényben aludtak az emberek, valszeg a nagy világosság miatt.Majd próbálok fotót is felrakni, ha találok róla.Nagyon praktikus megoldás volt.

Marr 2010.09.04. 09:41:29

szemfedő? én 1 azaz egy db svédet már láttam szemfedővel aludni, de a többi csak magára húzza a takaróját.

ribizli_me · http://flock-snapshot.blogspot.com/ 2010.09.07. 15:04:56

en itthon, erdelyben sem tudok fenyben aludni pedig itt normalisak az ejszakak (mondjuk az en napirendemet mar nem neveznem annak)
ideiglenes megoldas az alvo szemuveg, DM-ben meg fehernemuboltban is lattam.
a haloba meg kulso zsalut szereltunk, fanak nez ki de igazabol muanyag, le lehet engedni mint egy rolot es ha nem is koromsotetet, de alvashoz megfelelo korulmenyeket teremt. a hollandok nagy szines faszalui se rosszak.

amugy ez es a nyelvrokon a kedvenc poszt, tobb ilyet, tobb furcsasagot! :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2010.09.12. 01:20:18

@Marr: jó, hát persze, aki ehhez van szokva az bírja.

@ribizli_me: na, ezt hívom én szemfedőnek.Egy textil, napszemüveg alakú valami.A szavakat meg gyűjtöm tovább, ha lesz elég mennyiség, kirakom. :-)

Grifftojás 2010.10.10. 23:34:03

Szerintem fantasztikus a nyar, en tudtam aludni Kirunaban is, csak nem nagyon akartam, mert annyira tetszett.
Ami a csillagos eget illeti, telen tipikusan konstans a felhozet, szoval akkor sem sokat latni belole. (legalabbis errefele)

fiske 2012.03.12. 09:24:48

Sziasztok!Üdvözlök mindenkit,új vagyok ezen a helyen.6 éve dolgozom Svédországban és Kirunában élő magyarokkal keresem a kapcsolatot.Valaki tudna ebben segíteni?Köszönet!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.03.13. 02:22:26

@fiske: Szia.Phuh, Kiruna, részemről passz.
Luleåban voltak magyarok, de már ott is nagyon kevesen vannak.Merre vagy (Kiruna? :-) ), mit csinálsz?Csak ha publikus...

fiske 2012.03.13. 03:15:48

@geegee: Szia!Most Smalandban van munkám,öntödében dolgozom.Céget akarok váltani,hoznám a feleségem is otthonról, itt már túl nagy a lehúzás(magyar a főnök).Ezért próbálok kirunai fonalat föllelni,két cimborával a bányát céloztuk meg.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.03.14. 00:55:15

Ahham.Soraid megerősítik bennem a véleményt, hogy magyar főnöknek külföldön sem szabad dolgozni... (tisztelet a kivételnek).Mi speciel csak idegenvezetéssel jártunk a bányában, úgy nagyon jó.Munka szempontjából meg majd hát ha te fogsz nemsokára véleményt nyilvánítani... :-)
Sok sikert addig is.Ha esetleg van blogod, megosztott fényképalbumod, engem érdekelne.Kirunából meg még inkább...

fiske 2012.03.14. 12:01:19

Próbálkozom,hátha sikerül valami.Jelentkezést küldtem a bánya honlapjára,válasz még nem érkezett,egyszerűbb lenne ha találnék magyar kapcsolatot.
süti beállítások módosítása