Decemberi összegző

2012.12.28. 07:24

Persze tudom, nincs még vége a hónapnak és talán a legbulisabb része még eztán jön.De most a családi eseményekben erős, év végi, utolsó időszakról raktam ki néhány képet az Orsi-mappába.

Elsőnek ugye a hónap elseje a legjelentősebb, Orsi babánk már két éves.Ilyenkor már hagyományosan (2 év az már hagyomány?) szép ruhába öltözünk, próbálunk jó fotókat csinálni, ami még mindig nem könnyű (semeddig se marad úgy, ahogy szeretném...), gyertyás tortát eszegetünk.Nem mondanám gyerekzsúrnak, de majd később biztosan lesz olyan is.Ezek a képek a két_éves címkével szerepelnek a mappában.

DSC0638

December hatodika idekint semmilyen ünnepnek nem számít a bennszülöttek körében.A Mikulás inkább karácsonykor jön, olyan amerikai-módra.De nem úgy a helybéli magyarok szövetségében.Korábban egy másik rendezvény végett kerestük őket, de a megadott címen nem találtunk senkit.Másodjára már jobban sikerült a dolog, egészen klassz kis klubhelyiségük van itt a városban.(És van bent Stockholmban is egy nagyobb szervezet, de arról majd máskor.)Szóval megtudtuk, hogy lesz szervezett magyar Mikulás ünnepség, akkor bizony ott a helyünk.Egész sokan verődtünk össze, kb olyan 30-40 ember lehetett, köztük rengeteg kisgyerekkel.Orsi hamar feloldódott, a nap végén már csókok is csattantak egy szintén itt élő magyar fiúcskával.Hoppá, mi lesz ebből a kiscsajból így, pár év múlva vennem kell egy sóspatronos puskát?! :-) Finom sütemények voltak, jutott minden gyereknek mikuláscsomag is, és nagy rajcsúr lett az egészből.Szóval jól éreztük magunkat.Egy hétre rá let volna julbord is, ez szó szerint karácsonyi asztalt jelent, illetve az itt nagyon népszerű, karácsonykor zenés helye beülős, mulatozós-éneklős alkalmat kell érteni alatta.De ezt most kihagytuk, mert az idei utolsó szombati magyar óvoda volt bent Stokiban a magyar-házban.Egy régi kúria-féle az épület, van konyhája, elvileg meg is lehet szállni korlátozott számban, és vannak mindenféle szervezett események.Itt is jól érezte magát a zsiványka, volt mézeskalács-sütés, közösségi élet, szóval fogunk még menni.Ezek a képek a magyar_mikulás címkét kapták.

DSC0747

Kövekezik a sorban december 13. ami viszont előttünk volt eddig ismeretlen esemény, amíg ki nem költöztünk.Illetőleg az itteni  - és általában a többi északi országban is  - nagyon népszerű a Lucia-ünnep nagyban különbözik az otthon megszokott Luca-széke körüli szokásoktól.A várva várt fény ünnepe ez, ami az egyre szűkülő téli sötétség és a búskomorság, illetve depresszió végét is jelenti.Nemcsak az óvodákban, iskolákban tartják, hanem sok munkahelyen is.A mi óvodánkban is nagyon koránra kellett menni aznap, hogy a szülők megnézvén az ünnepet beérjenek még dolgozni is.Ezen a napon a kislányokat szép fehér ruhába öltöztetik és a kezükbe gyertyát (praktikusan akár elemes is lehet...) tesznek, illetve megválaszják minden évben közöttük az aktuális Luciát is, akinek a fején a fényt hozó gyertyasor van.Általában ez egy rangidős gyerek szokott lenni.

DSC0816

A továbbiakat érdemes ezen a linken elolvasni, megnézni.Készült itt is pár fotó, ami a lucia_ünnep jelzést kapta

A karácsony is kicsit sürgős-forgósra sikeredett, egyrészt mert az ajándékok egy része későre maradt, meg a fenyőfán is agyaltunk egy kicsit, harmadrészt vártuk a látogatóba jövő barátainkat.Orsinak egy kis gyerekbútor szettet néztünk ki, az óvodában nagyon szereti a neki való méretre szabott kicsi székeket, asztalokat.ilyet vetünk neki.Persze azonnal birokba vette.A fenyőfával csak annyi volt a kérdés hogy  élőfa, vagy a tavalyi műfenyő.Sajnos eddig a 4 év kintlét alatt egyszer sem tudtunk találni olyan fát, amelyiknek lett volna illata.Márpedig az csak úgy jó.Ha viszont nincs illata, akkor meg nem muszáj az élő fa.Úgyhogy tavaly vettünk egy műfenyőt.De nehezítésként idén láttam (éreztem) végre fenyőillatot az egyik árusnál.Nem voltak valami szépek ezek, meg túl nagyok is voltak, fát aprítani meg nem volt sok kedvem, ráadásul a vizes tapunk is tönkrement tavalyelőtt.Úgyhogy maradt a meglévő műanyag.Azt legalább olyanra hajtogatja az ember, amilyenre akarja.Hosszabb távon meg majd elgondolkozunk egy dézsás, földlabdás fán.De azt majd csak egy saját lakásba költözés után...A barátaink szépen megérkeztek, Orsi is szereti a nagy társaságot, igyekszünk sokfelé mászkálni, várost nézni, környékben kirándulni. Karácsony nevű szóval ezek is bent vannak a mappában.

DSC0871

Szilveszteri, újévi képpekkel meg jövök a következő évben. :D Addig is minden olvasónak, rokonnak, barátnak, ismerősnek kívánunk boldog új évet!

A bejegyzés trackback címe:

https://eszakonelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr814984434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.04.22. 06:25:05

bitang jol portrezol, ebbol siman megelnel!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.25. 01:31:43

Ááá, köszi, csak szerencsém volt... :-)
Én meg a te havas képeidet irigylem.
süti beállítások módosítása