Kis magyar Pripjaty

2012.01.21. 04:29

Idén karácsonykor otthonlétünkben eljutottam egy számomra igen érdekes helyre.Gondolom, nem az egyetlen ilyen hely az országban, bár talán a leginkább szem előtt lévő és szabadon bejárható, az általam eddig látottak közül.Simán lehet nevezni kis magyar Pripjatynak, van olyan hangulata, állapota a helynek.

Aki nem tudná, Pripjaty volt a csernobili atomerőmű munkásvárosa, amit a robbanáskor 
kitelepítettek.Szerencsétlen ördögöknek ott kellett hagyniuk mindent, az egész addigi
életüket, emlékeiket, használati tárgyaikat.Azt ígérték nekik, hogy visszajöhetnek az 
ottmaradt holmiaikért, de ez sosem valósult meg.A várost pár óra alatt kifosztották a 
"jól értesültek"; ezek után már értelme sem lett volna visszatérni.Az idén 25 éve 
lezárt területre manapság már be lehet jutni, szigorú ellenőrzés, vezetés mellett.
Persze korábban is szökdöstek be kalandorok, kiváncsiskodók.Engem is nagyon érdekel 
az egész Csernobil-téma, igyexem mindent elolvasni, amit találok róla a neten, cikkekben.
Ajánlom mindenkinek a ruszki motoros maca honlapját, angolul és magyarul is.
Az angol változatnál jobbak a fotók és nem kell hozzá különösen erős nyelvtudás sem...
Illetve itt is van jó képek a helyről.
 
Itt Köcskefalva mellett mondjuk ez azért nem így valósult meg, hiszen ez egy elhagyott ruszki laktanya "lakóparkja".
De a fosztogatók, az enyészet és a hely felett "elrepülő idő vasfoga" (nagyon teccik ez a képzavar, olvastam valahol...) teljesen hasonló végeredményt mutat.
A legmeghökkentőbb az az, hogy a lerobbant, pusztuló házak, irodák közvetlen közelében vannak az ott élők házaik, javarészt szintén panelek.Látogatóban voltunk az egyik ilyen működő lakóházban, mikor megfogadtam, hogy ide vissza kell térnem.
A romos, haldokló épületekben rettenetes nyomasztó hangulat lett úrrá rajtam.
Kicsit tartottam attól is, hogy valami hajléktalanok esetleg rámtámadhatnak, ezért 
igyekeztem halkan lépkedni, de a sok törmelék mindenfelé ropogott a lábam alatt.
Szerencsére nem volt semmilyen jele, hogy  lakna ott valaki is, bár egy 
rettenetes matracot láttam, egy furamód ép ablakú szobában.De hát a 0 fokos hideg
azért valszeg mindenkit elűz innen.Jó pár épületet megnéztem, készült néhány kép is
fogyasszátok egészséggel.A többi szöveg a képeknél, kommentben.

A bejegyzés trackback címe:

https://eszakonelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr873603248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dol86 2012.02.13. 18:18:51

Nyáron látnád amikor zöldellő fák tövét találod benn a házakban. Az ablaktalan épületekben a bűz olyan "kellemes", hogy nem marad meg benne senki.
Mindenesetre érdekes lehet azoknak akik a felújított lakásokból néznek be ezekbe.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.02.14. 13:46:56

@dol86: Na, örülök, hogy kommenteltél, mesélj még, ha tudsz...Pl csövesek, vagy kóbor állatok mennyire költöznek be az épületekbe?

dol86 2012.02.14. 20:03:05

@geegee: Csövesek nem nagyon vannak, de a fiatalok (a lányom is) kedvenc találka helye volt a nyáron, mert jó dzsungeles és van mit felfedezni, és a felnőttek elől ellehet "különülni". Majd megtudod ha elértek a kamaszkorba :)
A fiammal meg biciklivel jártuk be. Vagy 3 éve bontották el a tankok által használt garázsokat, meg a Decathlon előtti bazi nagy üres tér (a főúti körforgalomig) erdős terület volt, vagyis mindent eltakart. Azért is vetted most észre mert nem volt ott az erdős rész, így messzire virít. Érdekes ott barangolni jó időben, mert én még tudom milyen volt az az idő amikor ott még "élet" volt és sokszor amikor ott nézelődöm elképzelem milyen volt az élet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.02.15. 02:50:46

Hmm, érdekes.Nem tudom, a ruszki időkről vannak-e érdekességek, vagy-e már olyan korban, hogy legyenek emlékeid; vagy családban, ismerősi körben.Olyasmikre gondolok, hogy volt-e atomfegyver, vagy valami spéci fegyver; lakosság csencsenbelése a ruszki kiskatonákkal (hallottam, olvastam olyanokat, hogy pl. gázolaj, katonai cuccok csereberéje kajára, nyugati polgári holmikra, stb; persze nem pont itt Köcskeméten...), vagy izgalmasabb dolgok a kivonuláskor.Szóval biztos vannak érdekes sztorik, mint mindenhol, aminek nagyon örülnék, ha kiderülnének... :D

dol86 2012.02.16. 17:20:43

@geegee:
Hát én valójában Nagyváradi lennék, és csak 90-től ösmerem Kmétet, és akkor már nagyban ment a csencselés. Kicsit olyan végkiárusítás volt. Tesómék közel laktak a helikopter leszállóhoz (de nagyon közel ahhoz amit láttál csak kintebb a városból, most az autópályán túli terület, ipari park) Járták a ruszki az utcákat és kínálgatták amijük még volt. Máig hallom amikor alkudoztunk, hogy mondja "minimum ütve". Mi ajánlottunk 40-et de ő ötven forintnál kevesebbér nem akarta adni. Aztán rájöttünk, hogy csak ennyit tud a negyvenet harmincat nem tudja mondani ezért mindenre ugyanezt mondta, ezért hatásosabb alkupozíció volt ha letetted a kp-t. Hoztak azok mindent amit meg tudtak mozdítani. Nagy divat volt akkoriba padlóvázát csinálni tanklövedék hüvelyéből ami rézből volt olyan 80 cm hosszú és 15 cm átmérőjű ahogy emlékszem. Arra valami mintát gravíroztunk és jó pénzért eladható volt. De volt azoknak minden, ajtó ablak, vas, szerszám ...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.02.17. 18:03:20

@dol86: Na, hát ez egyre jobb... :D A nejem is nagyváradi...kicsi a világ.Lehet, hogy ismeritek is egymást?
Olyan tankskuló-padlóváza engem is érdekelt volna.Nekem csak a kalasnyikov lőszerhüvely maradt, abból reszelgettünk a seregben kulcstartót...Na majd meg is keresem, oszt kirakom, jól :-)
Épp nemrég olvastam a falanszter-blogon, hogy akkoriban valahol a Bakonyban volt egy ruszki rádiós-támaszpont, ott speciel kivonuláskor az adótornyot akarta a ruszki ojjektumparancsnok góré saját zsebre "hasznosítani"...Élelmes egy banda ezek a ruszkik, kegyetlen volt az az időszak...bár inkább ne jöjjön vissza.

KeMa 2012.03.28. 14:11:35

A motoros macának a hülyeségeit nyugodtan elfelejtheted, akkora kamu az egész, mint a ház :). Az egész Zónaigazgatás az ő meséin röhög (tapasztalat ;) )
süti beállítások módosítása