Búcsú Södertäljétól

2015.02.26. 07:23

Nem mostani állapot ez, hanem lassan már egy éves, de most adta ki, hogy megjelenjen posztban...

Szóval ott tartottunk 2010-ben, hogy nagy dérrel-dúrral leköltöztünk Lulujóból ebbe a látatlanul kiválasztott kisvárosba (ilyet még sosem csináltunk, hogy nézetlenül váltsunk lakóhelyet, eztán sem fogunk), ami később erősen hibás döntésnek bizonyult.
Vadul fujjogva költöztünk be, ugyanis az előző lakó "elfelejtette" megejteni a kötelező költözési takarítást, illetve még erre rákontrázva a cuccaiból is maradt ott valamennyi.Nem beszélve, hogy a zárat is le kellett fúrni, mert a kulcsot se adta vissza.

A lakáskezelő cég ugyan próbálta menteni a menthetetlent, és felfogadott egy takarítócéget, de az összkép ezen munka után sem lett igazából jó.
Úgy voltunk vele, hogy ideig-óráig, maximum pár hónapig jó lesz, de tovább nem akarunk itt maradni.
Közben megejtettük az éves hazalátogató túrát, visszajöttünk, találtunk pár klassz tavat pancsolni, majd a nyár is eltelt,illetve kicsit jobban körülnéztünk a kisvárosban.Majd azon kaptuk megunkat, hogy tulajdonképpen a környék egészen használható, vannak sokkal rettenetesebb helyek is a közelben.Körben erdőség, domboldal, illetve kertes házas részek, patak, a parkolóra rálátni az ablakból, szuper nagy játszótér, szóval ez így nem hangzott rosszul. Igaz, vannak gyárak is, ahonnan időnként rettenetes égett-kuplungszag árasztott el mindent.Aki indult már el emelkedőn autóval nagyon csúsztatva a kuplungot, az tudja mennyire orrfacsaró tud lenni, és simán megmarad a szaga az utastérben napokig.Ugyan ez a szag jött időnkét a közeli gyárakból.De hogy miféle üzleti modell az, ahol égett kuplungot gyártanak ipari mennyiségben, nem tudom...

DSC4843

A parkoló és a szűkebb környezet egy része.Bal oldalon volt egy forgalmasabb útszakasz, de nem volt olyan nagyon zavaró.

Asszony hasa is kezdett jelentősen gömbölyödni, már nem verrte orrba a lengőajtó;
illetve a terhességről is kiderült, hogy lehetnek problémák, emiatt az utolsó 2-3 hónapot feküdni kellett.Úgy döntöttünk egyelőre elnapoljuk ezt a költözősdit, és megpróbáljuk megszokni ezt a lakást.Végső soron vannak sokkal lepusztultabb bérlakások is, csak mi nem ilyenekhez voltunk hozzászokva.Lulujóban a lakások, ahol laktunk,sokkalta korrektebb állapotban voltak és a cégek is normálisan álltak mindenféle kéréshez, problémához.Magyarországon meg nem is laktunk sose igazi albérletben, szerencsére.Az itteni lakáskezelő cég viszont eléggé könnyedén vette a technikai gondokat amik a lakásban előfordultak.Pl az összes csap
csurgott, nem lehetett elzárni őket.A konyhai ráadásul erősen, nehéz volt aludni is mellette.Már ugyan nem nekem, ilyenkor milyen jól jön egy kis süketség... :D

 

Május elsejei hófúvás.Az időjárásnak elfelejtettek szólni, hogy

Egy kis május elsejei hófúvás...

 

Szóval negyedszerre sem sikerült tartósan megcsinálni a konyhait, ami kisujjnyi sugárban eresztette a vizet.Ráadásul a forrót, emiatt tiszta penész és dohos volt alul a mosogató alatti szekrény.Kértük, hogy cseréljék már ki a 40 éves csaptelepet és akkor már olyanra, hogy lehessen mosogatógépet rákötni, de nem.Nem és nem.Mert hogy az nem úgy van, meg azt engedélyeztetni kell...Az apátok ivarszerve, gondoltam, megoldottam én házilag, hisz nehogy már ne legyen élelmes a magyar...Aki látta üzemelni, a csodájára is járt. :D


Telt múlt az idő, Orsi szépen cseperedett, óvodába is beírattuk, Katám is a szülés után alig több mit fél évvel szépen visszailleszkedett a régi kerékvágásba.Először 4, majd 6, utána 7 és 8 órás munkaidő mellett.Vettünk egy kis, második autót, hogy ne kelljen fél napokat vonatoznia-buszoznia (olyan jó 2 évre szét volt bombázva egy kulcsfonosságú vasúti híd, amit szélesítettek, pont a szűk, lassú keresztmetszet miatt).A költözés továbbra se volt napirenden.Nekem is bejött ebben az időszakban a fülműtétem, ami után megint nem lehetett még csak hajolgatni sem, nem hogy emelni.

DSC4852

A zsiványleány is megkapta az első biciklijét.A motorról már majdnem a térde is leért, főleg a kanyarban...

 

A 2013-as évben azért már kicsikét kezdtünk nézelődni, legalább is annyira, hogy mely városrészek lehetnének ideálisak az új lakóhelynek.Már csak azért is, mert az óvodában Orsi a kb 80% kokeró gyerek közt hamarabb tanult volna meg arabul, mint svédül, azt meg azért tán' mégsem kéne.
Átiratkozni meg nem lehet csak úgy, hiába vállaljuk esetleg a fél világon át való ingázást.Mindenki oda tartozik, ahová a lakóhelye alapján besorolják.Lassan kezdett kialakulni, hogy a kórház környékén lenne jó a következő lakás, és el is kezdtünk hétvégente arrafelé kirándulgatni, ismerkedni a városrésszel.Ezzel párhuzamosan nekiestünk vadul önerőt gyűjteni a bankhitelhez.Hiszen ingatlant venni itt sem lehet máshogy, csak ha valaki lottómilliomos.Kb 8-10szer drágábbak a lakások, házak, mint a magyar árszint.Sikerült a bankot is kiválasztani, egész jó kondíciókat kaptunk.2013 nyarán be is fizettünk egy kis lakásra egy céghez, ami elsőre jónak tűnt.Aztán később kiderült, hogy mégsem olyan jó, mert hogy nagyon ráérősen mennek a dolgok.Fél év
alatt összeszedtek egy negyedéves késést a saját ütemtervükhöz képest.Meg még az előkészületi tereprendezés sem volt sehol, ahová a háznak fel kellett volna épülnie.Kicsit megijedtünk, hogy nagyon elúszik a dolog, úgyhogy jobbnak láttuk kiszállni onnan.

2013 év vége felé az addigiakhoz képest nagyon felgyorsult minden, találtunk egy másik céget illetve egy egész jó környéken épülő vadis új házat, ami már 80%-ban kész volt, és ahol volt még két eladatlan lakás.A bankhitel is rendeződött, befizettünk, kifizettünk mindent és egyszer csak ott volt a 2014 május közepe, hogy költözni kell.A lakás és az ovi felmondással sem volt semmi baj.Aranyosak voltak, Orsit szabályosan elbúcsúztatták, kapott kis ajándékot is a társaitól.A régi házból elbúcsúztattak minket a környékbeli mókusok is, végre láttuk a kis bestéket közelebbről is.Olyan fesztivált rendeztek, hogy ihaj.Kiderült, hogy jó eséllyel nem is a fákon laktak, hanem a ház padlásán, meg a falak eresztékeiben.

DSC 0317

DSC 0324

A kis csirkefogók is előmásztak, nagy viháncolással búcsúztattak minket.Az utolsó két évben nem is láttuk már őket eddig.

Sikerült jó pár nehéz cuccunktól megválni, igyekeztünk eladni amit csak lehet, főleg amik időközben feleslegessé váltak.A költözést szinte teljesen magam csináltam, már ami a hurcolkodást, cipekedést illeti.Utánfutóbérléssel oldottuk meg a dolgot, nagy naivan azt hittem, hogy elég lesz egyszer, a bútoroknak; a többit meg a kombi autóval áthordogatom, napi egy-két fuvarral.Hát persze... :D Még kétszer kellett guruló dobozt keríteni, annyi vackunk lett az idők során.Az új házba kaptunk "liftidőt", nevezetesen, abban az időszakban csak mi, pontosabban én használhattam a liftet.Nem láttam még ilyen ötletet, de nagyon hasznos, hogy nem hívogatják el közben.Május végére sikerült az összes holminkat áthordani, a régi óvoda is tartott még idáig, legalább nem kellett nap közben Orsira vigyázni.Nagyon fárasztó volt, megbeszéltük, hogy legközelebb vagy céggel költöztetünk, vagy sehogy.Az első két kint töltött év alatt volt 4 költözés, utána 4 év múlva egy, de az annyi cuccal, mint az előzőek összesen.És minden alkalommal szinte egymagam cipekedtem, mert hát nyilván ne a csajoknak kelljen, meg én értem rá.De ez így elég volt.Remélhetőleg most nyugtunk lesz, terveink szerint egy 15 évig itt maradnánk, illetve amíg Orsi kirepül. Aztán hogy mi lesz belőle, ki tudja.Nos innen folytatjuk.
:-)

Minden esetre markáns 4 évet húztunk itt le, amit sosem felejtünk el...

DSC 0309

Így azért sokáig tartott volna, inkább lett még utánfutó.

DSC 0331

Utolsó húzás, ezek után már csak a pótkocsit hoztam vissza a kisvárosba. Adieu, vagyis inkább Hej då, Södertälje!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszakonelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr637221017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2015.02.28. 05:34:14

Es akkor az uj haz papirbol lett, vagy valami szilardabb anyagbol?

adg 2015.02.28. 05:35:55

Marmin lakas, nem haz.
Gondolom, tarsashazat azert csak nem fabol barkacsolnak.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.01. 10:37:45

Mi van, letiltottad a szmajlikat?

2015.03.01. 10:43:42

Na igen, ha nem vagyok Stockholban, el sem hittem volna mennyi arab van. Volt nagy meglepetés mikor Szudánból megérkeztünk, azt hittem el sem mentünk

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.01. 12:58:06

@adg [Au, Darwin]: Aszittem, hogy vazsbeton, komolyan, erre jött az építtető cégtől egy manusz, karnist felrakni.Volt egy ilyen lehetőség, hogy 2 óra segítséget felajánlottak lakásonként.Én meg meg se próbáltam, tanulva az előző ház betonfal erősségéből.Erre nekieseik egy akusfúróval(!), tipli nélkül(!!) és belefúrja a falba.Mondom neki, bazz, ezt mégis hogy, miből van ez a fal.Erre mondja, hogy könnyűszerkezetes papírház, és tudja, hogy hol mennek a fagerendák...Óóóóóóóóó baz+, egy világ dőlt össze bennem... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.01. 13:00:04

@~~Babette~~: Nincs letiltva semmi.Csak a szmájlikat nem is lehet. Tessék:
:D , :-)) , :-[ . Hányat kérsz még?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.01. 13:00:44

@Turchi: Haha, igen, olyan ez lassan mint egy kis Szíria, meg Irak...

Ladislav 2015.03.02. 13:22:38

"az óvodában Orsi a kb 80% kokeró gyerek közt hamarabb tanult volna meg arabul, mint svédül" Nagyon ígéretesen hangzik, különösen Svédországban. Mi lesz 20 év múlva?
Aranyosak a mókusok. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.03. 12:01:25

@Ladislav: Hát jah, érdekes az itteni bevándorláspolitika, annyi szent.
Mi meg ott böktük el a lépést, hogy "látatlanba" költöztünk oda...

Csaba Sudár 2015.03.04. 15:46:11

Szia, olvastam a blogot, és csak kérdezem, hogy hol van az új lakás? Én egy évig dolgoztam Södertälje-ben u.h. elég jól ismerem a környéket. Most Nyköping-ben lakunk.

Rocko- 2015.03.04. 20:36:51

"De hogy miféle üzleti modell az, ahol égett kuplungot gyártanak ipari mennyiségben, nem tudom..."
:D

A győzelem rózsája 2015.03.07. 01:45:57

Az utolsó képen az ott Svédországban van?:D Mintha egy miskolci lakótelep lenne...nem csodálom hogy depresszióznak a svédek is ezekben a vacak panelokban...

adg 2015.03.07. 11:23:24

Na, az ezer hozzaszolas el van rendelve neked is. :)
Mindjart szolok a "nagy" blogon, hogy lehet jonni hintazni. :DD

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.09. 02:51:47

@Csaba Sudár: Szia.Nocsak egy helybéli...:) Eljöttünk onnan, ez már majdnem Stockholm, ahol lakunk most.De folytatom, lesz majd róla írás.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.09. 02:53:17

@A győzelem rózsája: Ááá, Hinta, üdv. :D
Igen, van itt is rengeteg csúf panel, bár nem minden társasház ilyen azért.Jól áll nekik a távolság... :D
süti beállítások módosítása