Akváriumok Stockholmban

2013.06.01. 05:20

Még januárban írtam arról, hogy az újévi ünnepi héten a fővárosban jártunkban sikerült megnéznünk az egyik akváriumot a Djurgården szélén.Ez a hely egészen a Gröna Lund vidámpark közelében van, a városközponttól szintén nem messze.Egész pontosan úgy hívják, hogy Aquaria Vattenmuseum.

A parkoló hatalmas, a bejárat is közel van.Bejutás után a nagyon pipec ruhatár az első állomás.Hálásak voltunk, hogy gondoltak a kizsgyerekesekre, le lehet rakni babakocsit, ernyőt, kabátot, mindennek van egész sok hely.A pénztár után sorban következnek a trópusi, esőerdei kisebb állatok, hüllők, halak, rája, cápa, mind-mind klasszul
kivilágított akváriumokban, terráriumokban.

image005

Az esőerdős részen egy komplett vihart is átélhetünk, mennydörgéssel, villámlással kísérve.Vannak direkt etetési időpontok, ezekhez csatlakozhat minden érdeklődő, akár kérdezgetve is a gondozókat.Egy külső helyszínen az épületen kívül van egy halnevelde-féle, illetve egy kis moziterem, a témához kapcsolódó rövidfilmekkel.Van még egy kis kávézó is, félig-meddig a vízre építve; ahonnan szép kilátás nyílik a közeli Kastellholmen-szigetre.

Ez az elfoglaltság kb. olyan egy óra-másfelet vesz igénybe; tömegtől és kávézástól függően.Nem túl nagy az egész épület, de szép, színes, érdekes a kiállítás, a gyerekek imádják, végül is nekik szól elsősorban.

A másik ilyen hasonló hely már bent van a Skanzen területén.Még mielőtt kifizetjük a Skanzen-belépőt, a kocsit lerakhatjuk az elég kicsi külső parkolóban is; de a jobbik választás beállni a közeli földalatti hotelparkolóba.Ez szinte semmivel se drágább, mint a külső hely, viszont télen fűtött, illetve nyáron se melegszik fel 80 fokosra az utastér.Az óránkénti kb 2 korona különbség megér annyit.Vagy pedig lehet jönni villamossal is, tavasszal, nyáron vannak szép kék 100 éves nosztalgiajáratok.Szóval, ha bent vagyunk a kerítésen belül, akkor még mindig nincsenek letudva az anyagiak, mert ez a csibész cég nem állapodott meg a Skanzennal, így a közös belépődíj után lehet még egyszer kifizetni a külön akvárium belépőjét.

image006

Hurrá.A cég honlapján van valami duma, hogy így meg úgy ez egy másik tulajdonos saját cége, meg új majomházat kellett építeni.Ami kissé "érdekes" mert a többi, egységes belépő után ingyenesen látogatható állatok, kiállítások fenntartása is pénzbe kerül, ott is fejleszteni kell az infrastruktúrát...Vagy pedig miért nem kerítik le a Skansen területéről ezt a külön céget, simán megoldható lenne, mert egészen 

a park szélén van, szinte rögtön a kerítés mögött, csak akarni kellene.Azért ez az egész egy kicsit messze esik az általános svéd hiperkorrektségtől, de hát mit lehet tenni, az embert ha érdekli a dolog, kifizeti.

Itt már nincsen ruhatár se (biztos nem fér bele a dupla belépőbe...) és a babakocsikat is csak úgy a félreesőbb szabadtéri helyeken lehet lerakni.Ami akár bosszantó is lehet, ha jön egy jó zuhany, vagy egy fél méter hó.Viszont ha lenyeltük a békát, akkor bent egész fantasztikus állatvilág fogad bennünket.Mindenféle méretű kisemlősök, krokodilok, lemúrok, majmok fogadnak minket.

Legelsőként a lemúrházat említeném, rendesen keresztül lehet gyalogolni a hatalmas ketrecházon.Egy lépcsőn keresztül a
magasabb fák, kötelek szintjén is lehet velük ismerkedni.Hihetetlen csibész banda ezek, elképesztő akrobatikai tudással.Ha nem
figyelünk, ráugranak a fejünkre is, ahogy a képen Viktória koronahercegnő is így járt...Szóval egy beste népség ez, hatalmas
arcok, meg is lehet fogdosni őket, bár ki van írva, hogy csak óvatosan, mert ha meghülyülnek, akkor harapni is szoktak.

Láttunk még tőlük a tipikus "Urbi et orbi"-pózt is, valszeg a tavaszt üdvözlendő (április elején voltunk, az még itt tél végének
számít...)Ebből is látszik, hogy ezeknek semmi sem szent... :D

urbi_et_orbi_et_maki_k.jpg

Továbbmenve a majmok részben szabadtéri területe után a hüllők, halak birodalma következik.Illetve láttunk még papagájt, mókusokat, és szintén kinti, elkerített helyen szurikátákat is.Ez a hely már azért sokkal komplexebb, inkább mondanám egy mini állatkertnek is, sokkal nagyobb területen és bővebb választékkal a kikötői akváriumhoz képest.Persze ezt el is várja az ember a belépődíj után.Én még visszamentem haverkodni a lemúrokhoz a végén.A ki-bejáratnál szuper ajándékbolt van, és ha jól emlékszem még valami kajaforrás is.Ide olyan 2-3 órát lehet tervezni, függően az érdeklődéstől. Nekünk speciel tetszett mind a két hely, megéri megnézni őket. A képeknél még írogatok, ami eszembe jut.

A bejegyzés trackback címe:

https://eszakonelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr845338424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása