Ismét eltelt két év, újra futballt ünnepel ezúttal nem csak Európa, hanem az egész világ.
Na jó, kicsit vegyünk vissza az arcból és korlátozódjunk a Föld nevű bolygóra.
Bár jópárszor elábrándozok focimeccseket nézve, főleg, mikor kívülről, felülről mutatnak egy kivilágított stadiont, benne a 22 hülyével, akik egy labdát kergetnek, és mikor utólérnék, ahelyett, hogy felvennék, még egyet rúgnak bele...Szóval elábrándozok, ha történetesen egyszer ellátogatnának ide
ilyen háromlábú, ötszemű ufó-népségek, vajon mit gondolnának a földlakókról, egy focimeccset látva?
Háborúznak? Dühöngenek?Érdekes lenne megtudni a véleményüket...

Utolsó 10 évünk...

2018.05.28. 19:21

Kb most a napokban volt pontosan 10 éve, hogy megérkeztünk Svédországba.
Nincsenek szavak arra vonatkozólag, hogy mennyire telik az idő...
Nagyjából sose hittem, hittük volna, hogy valaha is errefelé fogunk élni, akár csak perceket is.Ha valaki ezt mondta volna, kiröhögöm.

Nekem a szüleim révén pár alkalom megadatott gyerekkorban, még a rohadt átkos kommunizmusban, hogy megtapasztalhassam az akkori vasfüggönyön túli, nyugati világot.
Már 6 évesen, egy nyugat-németországi útról hazajőve megfogadtam a hatévesek minden bölcsességével, hogy bizony én külföldön szeretnék élni amint lehet. Aztán persze ez évtizedekre feledésbe merült, viszont a kétezres évek második felére ismét témává lett a családban.Van ennek elég sok oka, tényezője; nem mennék bele jobban; lényeg az, hogy sehogy sem tudtunk egyről a kettőre jutni anyagilag és eléggé elfogyott a levegő körülöttünk.
A 2008-as évben egy februári néhány nap pecsételte meg végképp az otthon maradás esélyeit, akkor már tudtuk, hogy pár hónapon belül óriási változások lesznek az életünkben.
Április hónapban leszereltünk mindketten a munkahelyünkről, május elején pedig megtörtént, amit szintén nem nagyon hittem korábban: asszonyos férfi lettem. :D

Hahaaaa, és megint üvöltünk, a jóslatom bizony ismét bevált, a svéd "Kispest-Honvéd" még mindig csoportelsőként bebiztosította a tavaszi játékban maradásukat! Óriási dolog ez, a kis falusi csapat nagyjából történelmi időket él meg, de a komplett svéd klubfutballban sem sűrűn fordul elő ilyesmi manapság.

Még mindig úszunk a fociban, nem tehetek róla, ha egyszer ennyi esemény van... :D

Ha már itt örömködtem pár napja, akkor álljon is itt az üvöltés:
Olyan történt tegnap, amire 60 éve nem volt példa, a digók nem jutottak ki az aktuális foDballvébére.
1958-ban volt hasonló ilyen utoljára.Szégyelhetik magukat az azurrik, ilyen középszerű csapattal csoda is lett volna, ha sikerül nekik. És mindez a svédeknek köszönhető az olaszok pocsék játékán túlmenően.

Mindig meglepődök, ha svéd focival kapcsolatban bármi is megjelenik a magyar neten.
Mert hogy a svéd klubfutball, a hazai csapatok kábé azon a szinten vannak, mint a magyarok.

Azaz kb a béka s3gge alatt. (A svéd válogatott azért jóval reménykeltőbb helyzetben van, remélem ennek is lehet majd örülni pár nap múlva...)
Aki egy egyeneset tud rúgni a labdába, azt szinte azonnal viszik is külföldre.
Bár itt errefelé még azért van néző, piaci alapú támogató is, nem csak kormányközeli oligarchák, mint mondjuk a magyar mennyei bajnokságban.Illetve időnként fel-felbukkan egy-két tehetség, akik nagycsapatokba is eljuthatnak.

...de mégsem.

A mai nap mellett nem lehet szótlanul elmenni. :D

Hahaha, gratula svéd kiscsapatnak, két forduló után 6 ponttal elsők a csoportjukban az Ojrópa Ligában; ez igen! A másik kiscsapat, a Zorja után a Dárdai Pali vezette Hertha BSC-t is lenyomták egy tizivel és hatalmas küzdőszellemmel, lelkesedéssel.Elképesztő az egész.Ha a két csapat összértékét nézem, az kellett volna történjen, hogy a Berlin a második félidőben felbillenti a pályát és felmossa a svédekkel a gyepet mondjuk 5:1-re.

Ezzel szemben nem ez történt... :-)

elhertha01.jpg

Grafika: fotbollskanalen

Még mindig foci...

2017.05.28. 02:19

Nohát, elnézést kérünk a blog valaha volt legnagyobb szünetéért.Nem álltunk még bele a földbe (teljesen), élünk, igyexünk folytatni.Remélem, a méltánytalanul egyedül hagyott olvasók még nem adták fel...

Jöjjön még egy kevéske foci, mert még van bennem, illetve bejöttek új dolgok is, amik mellett nem tudok szó nélkül elmenni.

 

Foci-EB, Portugália végső győzelme

Folytassuk is ott, ahol abba hagytuk, a tavaly nyári foci-EB; nem ragoznám sokat, szégyelljék magukat erősen a németek és a franciák is, hogy nem tudták elkapni ezeket a nyavajás portugálokat, és hogy szégyenszemre ezek a luzitánok 4 döntetlen után (rendes játékidőben) a fináléban is győzni tudtak.A sorsolásuk is egyértelműen szerencsés volt, sokkal gyengébb ellenfeleket kaptak, mintha a másik ágon szerepeltek volna.

Véget ért az EB- álom a magyaroknak, a belgák a végén bedarálták a mieinket, sajnos teljesen megérdemelten.Kifáradtunk, a végén kinyíltunk, mint a tavirózsa és az utolsó negyedórában jött a gólzápor...

Ekkora a különbség akkor, ha a belgák Európa topcsapataiban játszanak, a magyarok pedig még a gyengébbekben is csak padot melegítenek.Rosszabb esetben pedig csak a mennyei bajnokságban játszanak.És 78 percig így is csak 1-0 volt oda...

Ez kérem szépen, ez az a helyzet, amikor elfogy a szó, kevés lesz a papír, a ceruza, a billentyűzet és maga a blogger is, ezt már nem lehet fokozni.Magyarország csoportelső...izé, CSOPORTELSŐ! Nem lehet eléxer leírni, eleget örülni, sírni, hogy ez megtörténhet, hogy nem jött közbe semmilyen balfék szerecsétlenkedés, hogy az EB eddigi legjobb meccsén lazán tartsuk a lépést a celeb portugálokkal!Mi az hogy tartsuk, végig vezettünk, hiába kaptunk gólokat, nem estünk össze, nem jött a kishitűség, a gyámoltalanság, az összeesés; amit az utolsó 30 évben már annyira soxor megtapasztaltunk...Ez a játék, ez az összetartás erőt kell adjon a csapatnak a további meccsekre, és az EB után a VB felkészülésre is ősztől.Ahol ismét a portugál cuncimókussal és csapatával fogunk találkozni... :D

focieb_2016_magyarorszag_csoportelso.jpg

Tegye ki mindenki otthon a falra, vagy a perszonálkompúteren háttérképnek!!

Kép: uefa@twitter

Egye meg a franc, még mindig a foci.Magyarország úgyis a tízmillió szövetségi kapitány országa, hát vállalok egy részt ebből én is.

Ez a mai Izland elleni meccs egyszerre volt tragikus és mázlis.Előbbi részről a nyavajás szovjet bíró közreműködését köszönhetjük meg, utóbbi részről meg, ha már mi nem tudtunk gólt rúgni, akkor megtették a fókavadászok.Úgy is lehet mondani, hogy Isten nem bottal ver...Viszont így sajnos elúszott a nagyon várt 6 pontos, mai napi továbbjutás, ami világra szóló eredmény is lehetett volna.

focieb_2016_magyarizland_vege.png

Fotó: uefa@twitter

Hiányzott az a jó, iramos, kontrás játék, amit az osztrákok ellen láthattunk, de a lényeg, hogy ezzel a döncivel és a potugál-osztrák szintén egálos meccsével maradtunk a csoport első helyén, és ez még mindig a csoda kategóriája.

Fotó: uefa.com

Jöhet Cé-ék ellen az utolsó forduló, amit szerintem egy hasonlóan brusztos, taktikás játékkal kihozhatunk X-re.Illetve sok múlik még az izlandi-osztrák összecsapáson is.

Hajrá fiúk, ne hagyjátok abba, veletek vagyunk!

Hát kérem, már az első magyar meccsen megdőltem, mint Rottenbiller, mármint a jósolgatással.
Nem akarom elvinni a blogot teljesen a foci irányába, nem értek én ehhez annyira; de mivel örömködésben és tombolásban nagyon jó vagyok, ezért rákényszerülök.Mert, hogy tegnap csodát láttunk, nem lehet más szóval elmondani.

Foci-EB köszöntő

2016.06.08. 13:18

Szégyenszemre elnézést kell kérjek a maradék olvasóimtól, akiket így cserben hagyok, hogy fél évig egy betű se sok, annyit sem írtam.De ha már így eltelt ez a fél év, akkor maradjunk még kicsit az utolsó poszt témájánál.Elérkeztünk a nagyon várt foci-EB startjához, ahová magyar csapat oly régóta nem tudott kijutni, és amit most már nem rendeznek meg nélkülünk.

Sokan azt mondják, hogy Platini egy hülye volt ezzel a kibővítési ötletével, mert csak feleslegesen felhigítja, devalválja a tornát mindenféle töltelékcsapattal, akár olyanokkal is, mint a mieink.Én speciel továbbra sem tartom a kijutásunkat értéktelen dolognak, ha a szerbek, dánok, hollandok nem tudtak kijutni, de mi igen; akkor az igen is megsüvegelendő teljesítmény.

Gondolatok egy pech-mázli-selejtezősorozatról...

Pár évvel ezelőtt odahaza csellengvén valamelyik áruházban, megpillantottam egy olyan szurkolói kalap-szerűséget.Tudják, kedves olvasók, vannak azok az irgalmatlanul ostoba kinézetű fejfedők, amikben az emberek a focivébék, ebék közvetítéseiben látszódnak a lelátókon tombolva.Elmerengtem, hogy csak meg kéne venni, hátha egyszer még az életemben látom kijutni a magyar válogatottat valami világeseményre.Talán lehet, hogy tudtam is már akkor, hogy a mostani, aktuális torna létszáma fel lesz tupírozva 16-ról 24 résztvevőre; köszönhetően Platini elnök döntésének*.

Szóval elméláztam, de aztán csak belevágtam a bevásárlókocsiba majd szép lassan kikerült ide az itteni otthonunkba, hogy sokat, rengeteget porosodva, elfelejtve; a mai napon viszont megtalálva és az egész meccset ebben izgulva végig végre használva legyen.Így néz ki:

Búcsú Södertäljétól

2015.02.26. 07:23

Nem mostani állapot ez, hanem lassan már egy éves, de most adta ki, hogy megjelenjen posztban...

Szóval ott tartottunk 2010-ben, hogy nagy dérrel-dúrral leköltöztünk Lulujóból ebbe a látatlanul kiválasztott kisvárosba (ilyet még sosem csináltunk, hogy nézetlenül váltsunk lakóhelyet, eztán sem fogunk), ami később erősen hibás döntésnek bizonyult.
Vadul fujjogva költöztünk be, ugyanis az előző lakó "elfelejtette" megejteni a kötelező költözési takarítást, illetve még erre rákontrázva a cuccaiból is maradt ott valamennyi.Nem beszélve, hogy a zárat is le kellett fúrni, mert a kulcsot se adta vissza.

Éves autós hazamenet

2014.11.29. 15:05

Nem, nem haltunk még meg, él a blog, csak kicsikét megint lusta a szerkesztőség. :D

Visszatérünk, van sok mondanivaló, hátha lesz megint olvasó is.

Szóval.

A nagy nyári autós hazamenetel, ami igazából őszre sikeredett, mert tele lett az összes szervünk a kibírhatatlan forrósággal.
Direkt írok hazamentetelt és nem nyaralást, mert hogy ez messze nem az, hanem egy végtelenbe tűnő rohanás, cipekedés- és pakoláscunami.
Illetve a dolgok kellemesebb része, hogy ilyenkor látogatunk meg mindenkit, avagy látogatnak meg minket a család és a barátok, eztartja bennünk csak a lelket ilyenkor.Ami különleges volt, hogy idén, 4 év után ismét eljutottunk Váradra.Összesen egy 2 hetet sikerült otthon eltölteni, szuper időjárás volt, nekem az út is jó volt, menjünk is szépen sorjában.

 

5 éves a blog.

Illetve dehogy, lassan jó vastagon ötésfél, de most maradjunk az ötnél.

Hmm, eltelt 5 év, azért ez már egy elég szép szám, pl. a kerek tíznek pont a fele.
De azért ha 5 éves valami, akkor érdemes megállni egy-két szóra.Manapság ennyi idő már simán középtávnak számít, mondjuk ha a terveinkről beszélgetünk.A blog indulásakor nem igazán terveztem vele komolyan, de adta magát az ötlet, hogy emailok helyettegy ilyen "kiadvány"-formátumban (nem röhögni...) számoljak be a kiköltözésünk utáni kalandjainkról.

 

Lejárt szavatosságú poszt

2014.04.01. 04:30

Ránéztem a blogra és elképedtem: karácsony óta nem került fel semmi.És ami a legfurcsább, hogy írogattam én azért, csak valahogy sose sikerült kirakni.De mivel széles az internet háta, elfér rajta sok minden, ezért most következzenek ezek az évvégi-év eleji témák:

 

Nahát, már megint el vagyok maradva magamhoz képest, szokás szerint.Ugyan már jól benne vagyunk a 2014-es évben, de maradtak itt lezáratlan témák a a tavalyi őszről, télről.Azt az elvet vallom, hogy - bár ilyenkor év elején ennek szezonja van - addig nem kezdek új életet, amíg a régit nem fejeztem be.Haladjunk is szép sorjában.Ugye büszkén írtam, hogy kijutottam a pótselejtezőre.Volt ennek a meccsnek egy felvezetője, az odavágó, amit szerencsére tévén tudtam követni.A portugáliai Estadio Da Luz stadionjában volt a mérkőzés, itt kapott szobrot az egykori magyar válogatott reménység, Fehér Miklós, aki a pályán, meccs közben esett össze sok tízezer ember szeme láttára, immáron 10 éve...Nyugodjék békében... :-((

A meccs közepére már kiderült számomra, hogy ezek a derék svéd legények nagyjából a döntetlenre gyúrtak, vagyis a csak-gólt-ne-kapjunk- elv érvényesült.Végső soron majdnem ki is húzták, de a végén azért kaptak egyet a sok kimaradt portugál helyzetből.Nekem ez kissé olyan magyarosch taktikának tűnt, hiszen gyúrhattak volna a legalább-egy-gólt-rúgjunk elv mentén is a végeredményre; de hát nem akarok okosabb lenni az edzőnél, biztos tudta mit csinál.Gondoltam, az itthoni meccsre koncentrálnak, hogy majd idehaza beindul a henger.

Karácsonyi történet...

2013.12.24. 17:04

Valahonnan kaptam, letöltöttem ezt a szöveget, szerintem fantasztikus.Nem volt ritka a mi családunkban sem, amíg gyerek voltam...Most már felnőttként azért igyekszem, hogy minél kevésbé legyen ilyen az ünnep.

Boldog Karácsonyt Kívánunk mindenkinek, rokonnak, barátnak, ismerősnek és minden idetévelyedő olvasónak!

***

Pár szó a Karácsonyról! ugye nektek is ismerős?

Huszonnegyedike, kénefa, ráérmég, nemérrá, majdholnap, elválok, veszekfát, azjólesz, hogynézmárki, jakérem, akkorazt, mennyilesz, ennyitegyfáért, legyenöt, legyenötfél, legyenhat, jóleszazelső.

Megyünknagyihoz, nemakarok, jönjézuska, minimaxkell, nagyimesél, minimaxkell, mosthagydabba,hozdamackót, eléghárom, csókilonka, köszönjszépen, ilonkáéknakis,
mér'nemköszöntél, nembajhabüdös, szálljbe, szálljki, ittanagyi, minimaxkell, hozjézuska.

Hozdfelafát, holatalp, teraktadel, neménraktam, deteraktad, ottszok'lenni, deottnincs, merteraktadel, utlálomakarácsonyt, elválok, megvanatalp, ugyeteraktadel, eltörtbazdmeg, menjteszkóba, félnégybzdmeg.

Holafűrész, szomszédnál, holaflex, szomszédnál, holaszomszéd, zalában, krvaanyját, aztlátogatja, picsábafával, kellafa, utlálomakarácsonyt, faragomkéssel, deneazzal, deazéles, kenyérvágó, eszünkzsemlét, hozzáltapaszt, úristen, azmégvárhat, bentvannézdmeg, ferde, ésmost, jobbradől, ésmost, mégmindig, ésmost, derondafa, anyád,
anyámathagyjukki, teddleakést.

Holadíszek, fentiszekrény, nincsottsemmi, másikszekrény, égőjó, tavalyvettem, nemégbazdmeg, pótizzó, azsemég, picsábaégővel, kellazégő, kontaktosvagymi, tedleakést, leszgyertya, leégaház, nemkellfűteni, szaloncukor, ötkilóvan, fasznakannyi, gyereknekkell, gömbdísz, szalmadísz, alufóliábandió, csengettyű, nincsencsúcsdísz, húzdráangyalt, fenyőttojik.

Csomagoljál, tökpazarlás, akkorfőzzél, főzökpacalt, éntöbbetsemmitnemcsináloknektek, csomagolok, holacellux, papíroknál, holapapír, díszeknél, nincskarácsonyos, nebaszki, vanboldogszülinapot, nebaszki, ráíromjézuska.

Gyertekenni, minimaxkell, gyertekenni, mindjárt, gyertekenni, mindjárt, éntöbbetsemmitnemcsináloknektek, nemszeretemahalat, pedigfinom, minimaxkell, nemjönjézuska, szeretemahalat, elsóztad, mosthagydabba.

Teddfellemezt, minimaxkell, szentestenem, kiskarácsony, nagykarácsony, pásztorok, namitkaptál, nemlegó, nesirjál, legókell, fakocka, le-he-góó-kell, apaisezzel, nemeztkértem, nincsnemez, mondtamlegót, kurvadrága, neagyerekelőtt, nehisztizzél, feldőltafa, kurvaélet, égazégő, mondtamkontaktos, deszépnyakkendő, úgysehordod,
akkorisszép, jóalánc, nemkellettvolna, pénznemszámít, ésalegó, kapszanyádtól, nesírjprücsök, szeretlek, énistéged.

Holnapanyádéknál, utálomakarácsonyt.

Boldog karácsonyt Mindenkinek!!!   :-)))))))

***

Amúgy élünk még, nem adtuk fel a blogolást, jövünk nemsokára...

Kijutottam a pótselejtezőre!

2013.10.24. 12:30

Igen, igen, büszkén jelentem, hogy a "dicső" magyar falábú fociválogatottal szemben nekem sikerült elérnem a 2014-es VB-pótselejtezőt!Jó, igaz, én sem a futtballtudásommal vívtam ki a részvételi jogot, hanem az ügyes számítógép- és internethasználói képességemmel.Ami viszont szomorú, hogy ha nyertes lesz a meccs (márpedig az lesz, hiszen élőben nézhetem...) akkor se jelenti azt, hogy ott lehetek a riói vébén.Ezt a kis sikert sem szabad lebecsülni, lévén, hogy a kb 40 ezer jegyre rászabadult a svéd lakosság futballszerető hányada, ami egészen biztos milliós nagyságrendű.Csak jelezném a fogyási sebességet, hogy ma reggel 9 órától kezdték az árusítást és fél 10-re már elfogytak a legolcsóbb kategóriás, 400 koronás jegyek... Asztaqrva. :-O

jegyar_logo.png

O Még akkor is nagyon komoly ez, ha hozzáteszem, hogy ezen biléták aránya az összeshez képest csak olyan 10%.Ha ez így megy tovább, a többi is csak max. 2-3 napig fog kitartani.Persze érthető, óriási a hisztéria, főleg így, hogy a svédek szempontjából jobb a sorsolás, a stockholmi meccs lesz a visszavágó, itt már minden el fog dőlni.Ha kijutnak a svédek, az egy nemzeti ünneppel fog felérni.

Érdekes volt a technikai megvalósítás.Azt hittem, hogy vörösizzásig fognak hevülni a jegyiroda szerverei a rohamtól, esetleg elérhetetlenné válik az oldal.Ehhez képest egy nagyon korrekt kis üzenet jött a jegyválasztásnál, hogy türelem-tornaterem, sok az igénylés, sorba áll mindenki, ne frissítsd az oldalt, mert csak kiesel a sorból.És egy hercig kis kör alakú folyamatábra is jelezte, hogy egyre kevesebben vannak előttem.Kb 15 perc múlva valóban sikerült elintézni a dolgot.Ezt nevezem fejlettségnek!

Az októberi svéd-németre is ki akartam már menni és nem keveset anyáztam, hogy már elfogytak a belépők május közepén...április legvégén kezdték árulni.Igaz, hogy azért arra számítani lehetett, hogy inkább csak egy gálameccs lesz, lévén, hogy az utolsó fordulóra már elszokott lenni dőlve minden helyezés.A svédek már az utolsó előtti, osztrák meccsen bebiztosították a pótselejtezős második helyüket.A németek ellen egy erősen B-jellegű válogatott állt ki. Nem játszott Elmander; a kapus Izsákszon /lehet, hogy ő is kitelepült magyar? :D / és a legnagyobb név, Zlátán is pihent.Még így is majdnem összejött a döntetlen (5-3-ra győztek a németek), mint a tavaly őszi, berlini 4-4-el zárult mérkőzésen.Azért szerintem a csoportelsőnek 2 meccsen 7 gólt rúgni nem rossz teljesítmény, istenigazából simán direkt kijutást érdemeltek volna szerintem.

Ami szintén sajnálatos, hogy pont a Céronaldóékat sikerült kapniuk, ezáltal egyikük biztosan nem lesz ott a vébén.Viszont ott lesz az utóbbi 30 év leggyengébb román válogatottja és a rettenetes bunkerfocit játszó görögök közül az egyik.Arra meg már nem is szabad gondolni, hogy ha a budapesti magyar-románt lefújják a 93. percben, vagy a rengeteg kihagyott magyar helyzet közül bemegy még egy, akkor most a magyar csapat várhatta volna a pótselejtezőket a bukaresti 3-0 és az amszterdami 8-1 ellenére is.Igaz, akkor biztos nem lenne semmiféle változás, takarítás a magyar futtball környékén; aminek így viszont meg kell történnie...És azt is el kell ismerni, hogy a magyar csapat sokáig tartó második helyezése és éppen-nem-kijutása is nagyban függött az általános mázlitól, a körbeverésektől, páros pontvesztésektől (pl románok és törökök kölcsönös győzelme a másik fővárosában...)

Szóval érdekes lesz még ez a két forduló november 15. és 19-én, bízom benne, hogy Zlátánék kijutnak, így jövő nyáron is lesz futballcirkusz Stockholmban.Ilyenkor ki szoktak települni a tévések a parkoba, nagy
vetítővásznon nézhetők a meccsek, van sok interjú és folyik a sör is mindenhonnan.

Ja, és jó felvezetésként Zlátán tegnap 4 gólt rúgott a béelben, Céronaldó pedig kettőt.Nem rossz, nem rossz.

Végezetül álljon itt egy kép, az Aftonbladetnél is vannak idióta fotósoppmágusok, ezt a címlapot bírták
összehozni az osztrák meccs után... :D

aftonbladet_cimlap.jpg

zlatan_a_megvalto_crop.jpg

A képet Bandirepublictól loptam... :-)

Ápdét: alig múlt 11 óra, és már nem tudok semmilyen jegyet se foglalni a jegyiroda honlapján...(Nem is akarok, csak ugye a kívánjcsiság..)Plusz mindenütt azt írják a hírekben, hogy a solnai, globeni jegypénztárak is kifogytak, állítólag negyed óra alatt elkelt minden.25 ezer belépő elkelt már a cégek, szponzorok közt, meg ugye a vendégszurkolóknak is jár.A maradék másik 25 ezret pedig szétkapkodták 13 perc alatt a neten és a jegypénztárakban...:-O

jegyekelfogytak.jpg

(Megoldás: a koncertek mintájára le kell játszani a meccseket is többször egymás után... :D )

Még lehet némi esély, ha a portugáloknak fentartott 5000 jegy nem kél el mind, akkor kiárusítják azokat is.Illetve marad a feketepiac meg az égbe emelt felár...De ez már eléggé veszett fejsze nyele.
Nagy marha vagyok, hogy nem használtam ki a maximális 5 jegy vásárlását fejenként.Biztos kitermelte volna a 4 eladott az ötödiket...Őrület... :-)

Ezek után még inkább jár nekem a vállveregetés... :-)))

Elmaradt poszt

2013.08.15. 03:55

Nahát-nahát, megint jó sok idő telt el.Istenigazából egyáltalán nem így akartam.Be volt tervezve egy poszt a nyárelőről, a május-júniusi dolgokról.Hogy például voltuk egy kicsit odahaza repülővel.Aztán meg június közepén megint volt midsommar. Akartam kicsit írni róla, hogy hogyan éltük meg.Persze idén is, mint mindig, elfelejtettük, hogy az első nap vannak az igazán jó programok.Mármint, hogy az elődélután napján, pénteken.Ami
itt errefelé már munkaszüneti nap, ennek nem is tudunk eléggé örülni.Mert hogy fent Lulujóban nem volt az.Valszeg eltérőek a szokások, vagy az ünnep fontossága.Az mindenképpen érdekes, hogy egy ilyen dolgot ennyire eltérően kezelnek az ország két végében...

Akváriumok Stockholmban

2013.06.01. 05:20

Még januárban írtam arról, hogy az újévi ünnepi héten a fővárosban jártunkban sikerült megnéznünk az egyik akváriumot a Djurgården szélén.Ez a hely egészen a Gröna Lund vidámpark közelében van, a városközponttól szintén nem messze.Egész pontosan úgy hívják, hogy Aquaria Vattenmuseum.

Télvadzáró

2013.05.09. 03:33

Lassan ide is megérkezett a gyilkos kánikula, simán vannak 23-25 fokok, aminek persze nagyon örülünk, ideje volt már.Én magamtól már lezártam volna a téli évadot március közepén, de erről az időjárás nem tudott sajnos.Ide hozzánk nem jutott szinte semmi abból az ítéletidőből, ami végigsöpört Nyugat-Európán és Magyarországon is.Azt a sok nagytudású embert nem is minősíteném, akik ügyesen bentragadtak az autópályán a hóban (sokszor több kicsi gyerekkel); főleg, hogy egy héttel korábban is már egyben pof@zta a net, meg a média, hogy jön a katasztrófa.Nem baj, tanulópénznek jó lehetett, majd kicsit komolyabban veszik ezek után a riasztásokat.Szóval ide nem jött semmi új hó már szinte hónapok óta.Hideg mondjuk jutott, kb 3 7 erejéig visszatértek az éjszakai -18 fokok.Idén - két kihagyott szezon után - pont a hideg miatt kitolódott tél végett már el tudtuk kezdeni kipróbálni a Stoki környéki síterepeket.

4 év...

2013.04.05. 15:22

Bajban vagyok, ismét évforduló van.4 évvel ezelőtt kezdtem el írni a blogot.
Igazából annyi csak a baj, hogy nincs semmi újdonság a korábbi születésnapokhoz képest: szépen alakulnak a statisztikák, elértük a 18.000-dik lapletöltést, a képeken is pillanatokon belül meglesz a 120.000 kattintás.

blog_18e.jpg

És ismét csak azt tudom mondani, hasonlóan az előzőekhez, hogy hallelujja neked, Internet; hogy ez a sok blődség ennyi időt megért már.Kíváncsi lennék, hogy a net nélkül, ha kiálltam volna egy hordó tetejére a Deák téren; vajon hány ember lett volna, aki csak lassít a járókelésben, hogy rám nézzen, vagy meghallgasson. Valszeg kb. 1 sem.És természetesen a blog.hu-nak is köszönet jár, hogy biztosítja a működéshez szükséges kereteket, kulturált keretbe foglalva helyet ad a tartalomnak, szövegnek, képeknek.

foto_120e.jpg

Mostanában kissé döcögős a naplózás, szégyenszemre alig jön ki belőlem egy poszt havonta.De fog ez javulni, érzem és akarom is.Örülök a kitartó olvasóknak és továbbra is üdvözlünk minden erre járó, nézegető rokont, barátot és ismerőst, ismeretlent.

Boldog születésnapot, blog! :D

Ünnepközi séták

2013.03.01. 00:29

Nahát, egy kicsit régen írtam már.de majd most.
Szóval, még az évvégi, karácsony-újév közötti és utáni társaságos időkben mászkáltunk kicsit erre-arra.
Elsőnek Mariefred felé vettük az irányt, ahol a Gripsholm-kastélyáll a tó szélén.Ősszel már voltunk, de télen még nem láttuk.A kastélyt belülről sajnos ismét nem tudtuk megnézni, kívül meg iszonyat szeles időjárás volt; úgyhogy egy körbesétálás után elmenekültünk a legközelebbi városba, Strängnäsba, egy kávézóba beülni és kiolvadni.Orsi egész jól tűrte, hogy nem volt vele az anyja, őszintén szólva rosszabbra számítottam.Egy kellemes fikázás (svédül a fika nem azt jelenti mint magyarul, hanem olyan napközbeni beszélgetős kávé- és süteményszünetet takar...) után kicsit tébláboltunk a központban, illetve a Mälaren-tó partján.Persze havas-jeges volt a felszín, de embereket nem láttunk rajta, úgyhogy mi sem mentünk rá a jégre.Tetszetős kis városka ez is, nyáron vissza kell majd jönni.

image005

Legközelebbi alkalommal a Djurgården szélén néztük meg a Vasa-múzeumot, illetve az egyik Akváriumot.Ezekről majd később írok, de azért legyen innen is egy kép:

image011

Szilveszter napján csak délután voltunk bent Stockholmban, de akkor alaposan kisétáltuk magunkat.Csak úgy elindultunk a vakvilágba, mindenféle cél és térkép nélkül.Láttunk sok szép díszes kirakatot, a karácsonyi díszkivilágítás nagy részét (tavalyi képek vannak errefelé).Fotóztam is néhányat, bár elég pocsékra  sikerültek, sok esetben nem vettem észre, hogy vizes a lencse eleje...de elrettentő példának jók lesznek.Illetve megcsináltam az első csíkhúzós próbálkozásaimat; eddig valahogy ezek kimaradtak.De eztán majd több lesz belőle.

image026

Újév hajnala idahaza talált minket, az erkélyről néztük a durrogást meg a rakétákat.Másnap is bementünk mászkálni, az óváros hangulatos, szűk utcácskáit róttuk.Az ünnepi érzések persze már múlófélben voltak a boltokban, kirakatokban , de azért jól éreztük magunkat.December eleje-közepe körül kellett volna jönni, akkor vannak errefelé vásárok, árusok meg persze hatalmas tömeg.

image035

Végül, de nem utolsósorban a helyi skanzenben voltunk itt nálunk a dombtetőn.Most kivételesen be is tudtunk menni a házakba, sok helyen van érdekes kiállítás régi mesterségek használati tárgyaiból, naponta használt eszközökből.Nem lett túl sok kép, mert eléggé fényszegény környezet volt mindenhol.Külön tetszettek a régi korabeli utcaképek, 60-80 évvel ezelőttről.Persze aki nem őshonos az nehezebben azonosítja be a helyszíneket.Volt néhány régen-most jellegű képpár is, ezek a kedvenceim.El is határoztam, hogy a családi képekből is fogok ilyen páros fotókat összehozni.

image040

Sajnos korizni, csúszkálni nem nagyon tudtunk, mert a karácsony előtt esett szép nagy hó nagy része elolvadt, tönkrement a melegtől, esőtől.Pedig készültünk, hozott szinte mindenki korcsolyát.de majd talán legközelebb.
Lány és fiúk, nagyon örültünk a látogatásotoknak, lehetne a hároméves perióduson csökkenteni is.


Mostanra csak ennyi, de ígérem, ezentúl sűrűbben írok.Persze tudom, mondtam én már ilyeneket...

Decemberi összegző

2012.12.28. 07:24

Persze tudom, nincs még vége a hónapnak és talán a legbulisabb része még eztán jön.De most a családi eseményekben erős, év végi, utolsó időszakról raktam ki néhány képet az Orsi-mappába.

Elsőnek ugye a hónap elseje a legjelentősebb, Orsi babánk már két éves.Ilyenkor már hagyományosan (2 év az már hagyomány?) szép ruhába öltözünk, próbálunk jó fotókat csinálni, ami még mindig nem könnyű (semeddig se marad úgy, ahogy szeretném...), gyertyás tortát eszegetünk.Nem mondanám gyerekzsúrnak, de majd később biztosan lesz olyan is.Ezek a képek a két_éves címkével szerepelnek a mappában.

DSC0638

December hatodika idekint semmilyen ünnepnek nem számít a bennszülöttek körében.A Mikulás inkább karácsonykor jön, olyan amerikai-módra.De nem úgy a helybéli magyarok szövetségében.Korábban egy másik rendezvény végett kerestük őket, de a megadott címen nem találtunk senkit.Másodjára már jobban sikerült a dolog, egészen klassz kis klubhelyiségük van itt a városban.(És van bent Stockholmban is egy nagyobb szervezet, de arról majd máskor.)Szóval megtudtuk, hogy lesz szervezett magyar Mikulás ünnepség, akkor bizony ott a helyünk.Egész sokan verődtünk össze, kb olyan 30-40 ember lehetett, köztük rengeteg kisgyerekkel.Orsi hamar feloldódott, a nap végén már csókok is csattantak egy szintén itt élő magyar fiúcskával.Hoppá, mi lesz ebből a kiscsajból így, pár év múlva vennem kell egy sóspatronos puskát?! :-) Finom sütemények voltak, jutott minden gyereknek mikuláscsomag is, és nagy rajcsúr lett az egészből.Szóval jól éreztük magunkat.Egy hétre rá let volna julbord is, ez szó szerint karácsonyi asztalt jelent, illetve az itt nagyon népszerű, karácsonykor zenés helye beülős, mulatozós-éneklős alkalmat kell érteni alatta.De ezt most kihagytuk, mert az idei utolsó szombati magyar óvoda volt bent Stokiban a magyar-házban.Egy régi kúria-féle az épület, van konyhája, elvileg meg is lehet szállni korlátozott számban, és vannak mindenféle szervezett események.Itt is jól érezte magát a zsiványka, volt mézeskalács-sütés, közösségi élet, szóval fogunk még menni.Ezek a képek a magyar_mikulás címkét kapták.

DSC0747

Kövekezik a sorban december 13. ami viszont előttünk volt eddig ismeretlen esemény, amíg ki nem költöztünk.Illetőleg az itteni  - és általában a többi északi országban is  - nagyon népszerű a Lucia-ünnep nagyban különbözik az otthon megszokott Luca-széke körüli szokásoktól.A várva várt fény ünnepe ez, ami az egyre szűkülő téli sötétség és a búskomorság, illetve depresszió végét is jelenti.Nemcsak az óvodákban, iskolákban tartják, hanem sok munkahelyen is.A mi óvodánkban is nagyon koránra kellett menni aznap, hogy a szülők megnézvén az ünnepet beérjenek még dolgozni is.Ezen a napon a kislányokat szép fehér ruhába öltöztetik és a kezükbe gyertyát (praktikusan akár elemes is lehet...) tesznek, illetve megválaszják minden évben közöttük az aktuális Luciát is, akinek a fején a fényt hozó gyertyasor van.Általában ez egy rangidős gyerek szokott lenni.

DSC0816

A továbbiakat érdemes ezen a linken elolvasni, megnézni.Készült itt is pár fotó, ami a lucia_ünnep jelzést kapta

A karácsony is kicsit sürgős-forgósra sikeredett, egyrészt mert az ajándékok egy része későre maradt, meg a fenyőfán is agyaltunk egy kicsit, harmadrészt vártuk a látogatóba jövő barátainkat.Orsinak egy kis gyerekbútor szettet néztünk ki, az óvodában nagyon szereti a neki való méretre szabott kicsi székeket, asztalokat.ilyet vetünk neki.Persze azonnal birokba vette.A fenyőfával csak annyi volt a kérdés hogy  élőfa, vagy a tavalyi műfenyő.Sajnos eddig a 4 év kintlét alatt egyszer sem tudtunk találni olyan fát, amelyiknek lett volna illata.Márpedig az csak úgy jó.Ha viszont nincs illata, akkor meg nem muszáj az élő fa.Úgyhogy tavaly vettünk egy műfenyőt.De nehezítésként idén láttam (éreztem) végre fenyőillatot az egyik árusnál.Nem voltak valami szépek ezek, meg túl nagyok is voltak, fát aprítani meg nem volt sok kedvem, ráadásul a vizes tapunk is tönkrement tavalyelőtt.Úgyhogy maradt a meglévő műanyag.Azt legalább olyanra hajtogatja az ember, amilyenre akarja.Hosszabb távon meg majd elgondolkozunk egy dézsás, földlabdás fán.De azt majd csak egy saját lakásba költözés után...A barátaink szépen megérkeztek, Orsi is szereti a nagy társaságot, igyekszünk sokfelé mászkálni, várost nézni, környékben kirándulni. Karácsony nevű szóval ezek is bent vannak a mappában.

DSC0871

Szilveszteri, újévi képpekkel meg jövök a következő évben. :D Addig is minden olvasónak, rokonnak, barátnak, ismerősnek kívánunk boldog új évet!